vrijdag 2 juli 2010

Edinburgh Filmfestival 2010

1947, voor sommigen, om welke reden dan ook, een jaartal om nooit meer te vergeten. Voor mensen in Edinburgh bijvoorbeeld. Het was namelijk het jaar dat het Edinburgh International Film Festival voor het eerst werd gehouden. Het filmfestival is heel anders dan bijvoorbeeld het filmfestival in Cannes. Het is kleiner, meer gericht op de "kleine" films en met veel minder glitter en glamour dan bij onze Franse vrienden. In 2010 heb ik dan eindelijk besloten om het filmfestival in Edinburgh met een bezoekje te vereren. Voor het filmfestival, voor 1 man in het bijzonder en voor de stad die ik ook graag wilde verkennen... Maar wie is die man dan?

Die man is niemand minder dan Sir Sean Connery, natuurlijk bekend door zijn rol als James Bond en natuurlijk glansrollen in onder meer Indiana Jones and the Last Crusade, The Rock en The Untouchables. Edinburgh is eigenlijk de enige plek en het enige filmfestival die nog met enige regelmaat door deze legende wordt bezocht... Dus om hem te ontmoeten zul je naar Schotland moeten! Ah ok, dus in Edinburgh is het dan nog makkelijk om "een Sean Connery" te scoren? Uhm, nee, niet echt. Pas de vierde maal toen ik hem zag, besloot de acteur een aantal handtekeningen te zetten. Voor mij betekende dat een handtekening op een filmposter van Diamonds Are Forever en de filmcell van Indiana Jones and the Last Crusade. Zoals verwacht zat een foto met hem er niet in... Daarom dan maar een foto VAN hem!
Prachtig weer zorgde er voor dat Edinburgh er op z'n mooist bijlag... Het zorgde er helaas ook voor dat ik de eerste dag al verbrand was. De oude architectuur van de stad geeft aan dat deze stad een uitgebreide geschiedenis heeft, veel van dit soort monumenten zijn dan ook in de stad te bewonderen...
Sir Patrick Stewart, bekend van natuurlijk deStar Trek-reeks en de X-Men-films, signeerde voor mij de Blu-Ray boxset van X-Men en de DVD-cover van Dune. Zoals gebruikelijk poseerde hij niet voor de foto, volgens eigen zeggen omdat die dagen voorbij zijn... De kenners onder ons weten dat die dagen zojuist pas zijn aangebroken, tegen geld wel te verstaan... Och ja, hij zal de kapper wel moeten betalen.
Patrick Wilson, bekend van o.a. films als Hard Candy, Watchmen, Lakeview Terrace en The Alamo, was in de stad ter promotie van zijn nieuwe film Barry Munday. Voor mij signeerde hij de DVD-covers van The Alamo, Hard Candy, Little Children, de Blu Ray covers van Lakeview Terrace en Watchmen en een poster van The A-Team. Tevens poseerde hij voor de foto...
America Ferrera, ook wel bekend als/door haar als Ugly Betty in de serie "Ugly Betty" poseerde voor de foto.
Jason Isaacs, bekend van films als Harry Potter, Green Zone en The Patriot signeerde mijn DVD-cover van Peter Pan en poseerde voor de foto...
Ben Miller, bekend als acteur uit films als Johnny English, Plunkett & Macleane en natuurlijk de TV-serie "Primeval" poseerde voor de foto.
Naast het festival bood Edinburgh ook genoeg, zoals bijvoorbeeld het Edinburgh Castle.
Vooruitlopend op de apocalypse!
Stephen Frears, de tweevoudig Oscargenomineerde regisseur van vele klassiekers, signeerde voor mij de DVD-covers van The Queen, Dirty Pretty Things, Mary Reilly en Dangerous Liaisons. Tevens poseerde hij voor de foto.
Mike Hodges, regisseur van onder andere Get Carter & Damien: Omen II, signeerde voor mij de DVD-covers van Croupier, A Prayer for the Dying & I'll Sleep When I'm Dead. En ook hij poseerde weer voor de foto.
Op jonge leeftijd al aan de doedelzak, ach ja het is beter als drugs moet je maar denken...
Walking the mile... (Niet The Green Mile, maar The Royal Mile)
Bernard Rose, bekend als regisseur van onder andere Candyman & Immortal Beloved poseerde voor de foto.
Rhys Ifans, bekend als de huisgenoot van Hugh Grant in Notting Hill, signeerde voor de DVD-covers van Enduring Love, Hannibal Rising en The Boat That Rocked. Tevens poseerde hij voor de foto.
David Thewlis, bekend van films als Harry Potter, Basic Instinct 2, Kingdom of Heaven en The Big Lebowski, signeerde mijn DVD-covers van Seven Years in Tibet, DragonHeart en de Blu Ray cover van Harry Potter and the Order of the Phoenix Tevens poseerde de relaxte acteur voor de foto.

Geen opmerkingen: